De vraagprijs is één van de belangrijkste factoren van een zoekertje voor het verkopen van uw woning. Maar hoeveel is mijn woning waard? Een goede inschatting hiervan zal het verkoopproces makkelijker maken en u een eventueel bod beter laten inschatten. Hoewel veel vastgoedmakelaars het proberen, is het perfect schatten van de waarde van een pand een echte kunst. Hoe gaat u aan de slag en welke factoren zijn van belang als het gaat om de waarde van uw woning te bepalen?
Verschillende factoren
Voor een gratis, goede en betrouwbare waardebepaling creëerden we onze unieke methode. U wordt gevraagd een aantal gegevens in te dienen, net zoals u dit zou doen bij een kennismakingsgesprek met uw vastgoedmakelaar. Wij berekenen zo via meerdere formules een zo juist mogelijke waardebepaling die ook gebaseerd is op onze jarenlange ervaring.
1. Locatie
Location, location, location, … is een bekend gezegde als het gaat om een goede waardebepaling. Elke locatie neemt bepaalde eigenschappen met zich mee die niet snel veranderd kunnen worden, denk maar aan het leven in of dichtbij een stadscentrum, de bereikbaarheid van snelwegen, nabijheid van parken of bossen, … . Zeker de makkelijke bereikbaarheid van grote steden is voor velen een doorslaggevende factor voor velen. De trend om meer naar stadscentra te verhuizen is momenteel erg populair, wat logischerwijze een gevolg heeft voor waardeschattingen.
2. Type en grootte woning
Verkoopt u een ruime villa, een duplex appartement, een compacte studio of een commerciële ruimte? Uiteraard zal dit een groot effect hebben op de waarde van uw woning. Het aantal vierkante meters verschilt veel en is net als locatie een gegeven wat zelden veranderd kan worden. Voor alle soort woningen is er een markt, maar we hebben opgemerkt dat appartementen steeds populairder worden. Momenteel zijn er zelfs meer appartementen dan woningen op de Belgische vastgoedmarkt.
Een grotere woning heeft vaak ook meer slaap- en badkamers, wat essentieel is voor gezinnen en de prijs ook kan laten stijgen. Grote bergruimtes zoals een ruime zolder of kelder zijn een goede extra, maar een garage of vaste parkeerplaats is een echte bonus, zeker op plaatsen waar parkeren niet altijd vanzelfsprekend is.
3. EPC-waarde
Het energieprestatiecertificaat (kortgezegd EPC) is een document waaruit het verbruik van uw woning blijkt op basis van allerlei factoren. Elk deel van de woning wordt geëvalueerd om (toekomstige) problemen vast te stellen en eigenaren of geïnteresseerden op de hoogte te stellen van de staat van de woning. Er wordt een score toegekend van A+ tot F en eventuele renovatiewerken worden aangeraden. Daken, muren, ramen, deuren, vloeren, … worden onder de loep genomen.
Het EPC is relevant aangezien het verplicht voor te leggen is aan een koper of huurder en de score moet vermeld worden op het zoekertje. De waarde van uw woning kan aanzienlijk verhoogd worden als er renovatiewerken worden verricht die tot een positievere EPC-waarde leiden, zelfs een aardige som meer dan de investering zelf. Door de verstrengde normen en Vlaamse energiedoelstellingen kunt u de maatregelen voor zijn.
4. Allerlei andere factoren
Uiteraard houdt de waardebepaling van een huis meer in dan enkel de drie bovenstaande elementen, ook al zijn het wel de meest relevante. Elk huis is verschillend en heeft eigenschappen die een waarde kunnen laten stijgen of dalen, laat u dus goed adviseren door een ervaren vastgoedmakelaar.
Vraag verschillende schattingen aan
“Hoeveel is mijn woning waard?” is een vraag die u best aan verschillende vastgoedmakelaren stelt. Enkel zo garandeert u dat de waardebepaling realistisch is en dat uw makelaar een juiste inschatting heeft gemaakt. Vermijd uzelf te ééntonig te laten adviseren en vraag een uitgebreide waardebepaling aan van uw woning, indien mogelijk inclusief makelaarskosten. Zo vermijd u later onverwachte verrassingen.