A-venue

Hoe huis verkopen?

Huis verkopen zonder makelaar? Voor- en nadelen

We schreven laatst een artikel waarin we het verkoopproces voor een pand in zeven stappen uitlegden. De eerste en misschien wel meest ingrijpende stap was de beslissing om uw huis te verkopen zonder makelaar of juist niet. Beide alternatieven hebben een aantal voordelen, het ene al wat meer voor de hand liggend dan het andere.

Uw huis verkopen zonder makelaar: is het winstgevend?

Uiteraard is het verleidelijk om na te denken over de mogelijkheid om uw huis te verkopen zonder makelaar. Deze optie zal inderdaad minder kosten, maar deze ‘besparing’ moet op de juiste manier worden bekeken. Heeft u al kennis van vastgoed of ervaring met het verkopen van panden? Dan kunt u overwegen het verkoopproces zelf in gang te zetten?

Wat doet een makelaar nu precies?

Belangrijk om te weten voordat u wel of niet voor een makelaar kiest is welke diensten deze zal verrichten. Op basis hiervan kunt u dan een weloverwogen keuze maken. Deze lijst is niet volledig maar omvat wel de meest relevante zaken.

  • Bepalen van de prijs

In overleg met uw makelaar wordt de vraagprijs voor uw eigendom vastgesteld. Dit in cruciaal in het verkoopproces, aangezien een te hoge prijs kan afschrikken en een te lage prijs uiteraard ook niet wenselijk is. Door beroep te doen op iemand met ervaring vermijdt u hier fouten te maken die u veel geld kunnen kosten.

  • Uw advertentie verzorgen

Bij het plaatsen van uw zoekertje zijn er veel aspecten waar u rekening mee moet houden. Hoe maak ik het best foto’s? Waar plaats ik mijn advertentie? Welke foto toon ik als eerst? Ook hier kan een goede makelaar het verschil maken door u te adviseren of door deze taken op zich te nemen. Door gebruik te maken van een bestaand netwerk bent u zeker dat uw advertentie bij een zo groot mogelijke doelgroep terecht komt, wat alleen maar meer mogelijke kopers oplevert.

  • Juridische administratie

Bij het verkopen van een huis komt heel wat papierwerk aan te pas. Een energieprestatiecertificaat en een kadastraal uittreksel zijn maar enkele van de verplichte formulieren. Ook dit is iets wat u zelf kunt regelen, maar het is een goed voorbeeld van hoe een makelaar zorgen kan wegnemen tijdens zo’n belangrijke periode.

  • Plaatsbezoeken begeleiden

Nadat potentiële kopers hun interesse hebben getoond is het tijd om eens ter plaatse te komen kijken. Het is dan uiteraard de bedoeling uw eigendom zo goed mogelijk te presenteren aan de bezoekers. Een goede makelaar weet exact op welke aspecten de nadruk wel of juist niet moet op worden gelegd, of potentiële kopers te wijzen op bepaalde veranderingen die kunnen worden gemaakt. Soms blijkt dat eigenaren te emotioneel zijn verbonden aan een woning om deze zo goed mogelijk te verkopen.

Uw huis verkopen zonder makelaar: iets voor u?

Indien u van mening bent dat u het volledige takenpakket van een makelaar op een correcte manier kunt overnemen, kan het eventueel geen slecht idee zijn dit te proberen. Toch doen makelaars vaak meer dan op het eerste zicht lijkt en beschikken ze over jarenlange ervaring waardoor fouten vermeden kunnen worden. Aangezien het verkopen van een huis vaak een mijlpaal in een leven is, is het aan te raden een makelaar in te schakelen om zoveel mogelijk zorgen uit uw handen te nemen.
Het is dan ook van uiterst belang goed met uw makelaar te overleggen welke verantwoordelijkheden deze op zich zal nemen en welke bij u blijven. Enkel zo kunt u de juiste beslissing maken waarover u zowel financieel als praktisch tevreden kunt zijn.
Nieuwsgierig naar wat een makelaar zoals A-Venue voor u kan betekenen? Neem contact op met ons en we beantwoorden met plezier al uw vragen.

Huis verkopen zonder makelaar